Ριζότο Ντομάτα και Φέτα

Ριζότο Ντομάτα και Φέτα

Λαχταριστό ριζότο με ντομάτα και φέτα.

Πάντρεμα Μεσογείου.

Φρέσκο πιάτο με την καλοκαιρινή ντομάτα να κάνει τον διαιτητή ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία.

Όπως έχουμε ξαναπεί και παλαιότερα, το ριζότο δεν είναι ένα απλό φαγητό, αλλά μια ολόκληρη κουλτούρα και οι παραλλαγές που μπορούν να το απογειώσουν είναι αναρίθμητες. Μπορεί κανείς να δημιουργήσει άνετα και χωρίς κανόνες -πάντα γνωρίζοντας τα σωστά βήματα– σύμφωνα με τις δικές του γευστικές προτιμήσεις. Η φέτα εν προκειμένω με την καθ’όλα ελληνική της γεύση και το χαρακτηριστικό ξινό της άρωμα ταιριάζει καταπληκτικά στο ριζότο. Το έντονο λευκό τυρί που ξεχωρίζει και μονοπωλεί τον συνδυασμό με τη ντομάτα, δένει απίστευτα με το χυλωμένο ρύζι και  έτσι το «πάντρεμα»με το ιταλοφερμένο ριζότο στεριώνει καλά.

Προετοιμασία: 10 λεπτά και 20 περίπου το μαγείρεμα. Οι ντομάτες, ξεφλουδίζονται εύκολα αν τις βουτήξετε για μισό λεπτό σε νερό που βράζει.

Υλικά (για 4 άτομα, πρώτο πιάτο):

υγρά (brodo)
5 φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών
1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί

σοτάρισμα (soffrito)
1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. Ελαιόλαδο
1/3 φλ. λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

ρύζι (riso)
1½ φλ. Carnaroli ή Vialone ή Arborio ή Λαΐς

συνοδευτικά (condimenti)
3 μέτριες ντομάτες χωρίς τη φλούδα, κομμένες σε μικρούς κύβους
100 γραμ. φέτα σε κύβους
1 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
4-5 μεγάλα φύλλα ρόκας κομμένα
1/4 φλ. παρμεζάνα τριμμένη (προαιρετικά)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 κορυφές βασιλικού για το σερβίρισμα

Συνταγή ριζότο ντομάτα και φέτα

Λαχταριστό ριζότο με ντομάτα και φέτα. Πάντρεμα μεσογειακής κουζίνας!

Διαδικασία:

1. Ζωμός: Βάζετε τον ζωμό σε κατσαρολάκι και τον διατηρείτε καυτό σε σταθερή θερμοκρασία, αλλά χωρίς να βράζει.

2. Σοτάρισμα: Ζεσταίνετε το βούτυρο με το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το κρεμμύδι και σοτάρετε για 1-2 λεπτά να μαλακώσει, χωρίς να αλλάξει χρώμα.

3. Ρύζι: Προσθέτετε το ρύζι και χρησιμοποιώντας μια ξύλινη σπάτουλα ανακατεύετε για 1-2 λεπτά μέχρι όλοι οι κόκκοι να έχουν καλυφθεί καλά από το μείγμα του λαδιού με το βούτυρο. Ρίχνετε το κρασί και ανακατεύετε μέχρι να απορροφηθεί εντελώς.

4. Συνοδευτικά: Προσθέτετε τις κομμένες ντομάτες με το ζουμί τους και ανακατεύετε με το ίδιο τρόπο. Αρχίστε να ρίχνετε τον ζωμό, 1/2 φλυτζάνι τη φορά, ανακατεύοντας. Η φωτιά είναι μέτρια προς χαμηλή, ανάλογα με τις εστίες σας και διατηρείται σταθερή σε όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος. Περιμένετε μέχρι ο ζωμός που ρίχνετε να απορροφηθεί σχεδόν όλος, πριν προσθέσετε νέα ποσότητα. Συνεχίζετε έτσι μέχρι τέλους, κρατώντας μόνον το τελευταίο 1/3 του φλυτζανιού χωριστά στην άκρη. Ανακατεύετε πάντα καλά, ώστε το ρύζι να μην κολλήσει.
Μετά από περίπου 18 λεπτά (15 περίπου αν χρησιμοποιείτε Vialone Nano), όταν το ρύζι έχει μαλακώσει αλλά παραμένει σφιχτό, ρίχνετε το ζωμό που είχατε κρατήσει. Αποσύρετε αμέσως από τη φωτιά και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή το βούτυρο, τη φέτα, τη ρόκα (και την παρμεζάνα, αν την χρησιμοποιήσετε) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μην βάλετε αλάτι, πριν δοκιμάσετε. Ανακατεύετε γρήγορα ώστε να ‘δέσουν’ τα υλικά με το ρύζι.
Σερβίρισμα: Βάζετε το ριζότο με ντομάτα και φέτα σε ζεστή (ανάλογα και με την εποχή) πιατέλα ή σε πιάτα προσθέτοντας τις κορυφές του βασιλικού.


[Το κείμενο, οι φωτογραφίες και η συνταγή είναι μία ευγενική παραχώρηση του www.pandespani.com]