Μέλι Μανούκα: Μύθοι και Πραγματικότητα

ελληνικό μέλι ή manuka

Τι αληθεύει για το Μέλι Μανούκα από τη Νέα Ζηλανδία;

Τί είναι το Μέλι Μανούκα;

Το Μέλι Μανούκα (Manuka Honey) είναι διαδεδομένο παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας. Πού οφείλεται αυτή η ξαφνική «τάση»; Πού οφείλεται αυτή η φήμη του συγκεκριμένου μελιού;

Το Μέλι Μανούκα παράγεται από το λουλούδι Manuka που υπάρχει μόνο στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία. Όπως και τα ελληνικά μη-παστεριωμένα μέλια, έχει τα ίδια θρεπτικά συστατικά και την ίδια αντιβακτηριδιακή δράση.

Η αντιβακτηριακή δράση των ελληνικών μελιών.

Η αντιβακτηριακή δράση του μελιού είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μελέτη που έγινε στη χώρα μας αναφορικά με την αντιβακτηριακή δράση 31 ελληνικών και κυπριακών μελιών συγκρίνοντάς τα με το Μέλι Μανούκα.

Τα 31 ελληνικά δείγματα έδειξαν ίση αντιβακτηριακή δράση με το Μέλι Μανούκα, ενώ τα 14 μεγαλύτερη δράση σε σχέση με το μέλι Manuka.

Πιο πρόσφατα, σε ερευνητική εργασία μελετήθηκαν δείγματα από διάφορες περιοχές του κόσμου, μεταξύ των οποίων και ενός ελληνικού πευκόμελου συγκριτικά με δείγματα μελιού από το φυτό μανούκα. Το δείγμα του ελληνικού μελιού είχε τη μεγαλύτερη παρεμποδιστική δράση ενάντια στα 4 από τα 5 υπό μελέτη βακτήρια. Στην ίδια μελέτη, το ελληνικό δείγμα είχε την υψηλότερη συνολική αντιβακτηριακή δράση έναντι του Staphyloccocus aureus.

Πού οφείλεται η αντιβακτηριακή δράση των ελληνικών μελιών;

Ο «μηχανισμός» που ασκεί την αντιβακτηριδιακή δράση, ποικίλει ανάλογα με το φυτό από το οποίο προήλθε το μέλι. Το ελληνικό φυσικό μέλι περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οποίο ευθύνεται για αυτή την ιδιότητα του μελιού.

Ποια ελληνικά μέλια έχουν τη μεγαλύτερη αντιβακτηριδιακή δράση;

Όλα τα ελληνικά μέλια έχουν αντιβακτηριδιακή δράση. Εάν το μέλι είναι φυσικό, μη-παστεριωμένο, τότε έχει διατηρήσει όλες τις ιδιότητες και τα θρεπτικά συστατικά του. Τα μέλια από Θυμάρι, Πεύκο, Έλατο και Πορτοκαλιάς, έχουν αρκετά υψηλήαντιβακτηριδιακή δράση.

Ποιός είναι λοιπόν ο λόγος που το Μέλι Μανούκα έχει γίνει τόσο γνωστό;

Ενώ δεν έχει αποδειχθεί ότι η Το μέλι από το φυτό ‘Manuka’ που φύεται στην Ωκεανία (Ν. Ζηλανδία και Αυστραλία) είναι το πιο φημισμένο μέλι ως προς την αντιβακτηριακή του δράση. Μάλιστα κατατάσσεται στα θεραπευτικά αγαθά (therapeutic goods) στην Αυστραλία, ενώ έχει πάρει έγκριση ως μέσο για τη μεταχείριση πληγών από την Αμερικάνικη Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (US Food and Drug Administration). Το συγκεκριμένο μέλι κατέχει μη-υπεροξειδική αντιβακτηριακή δράση, δηλαδή που δεν οφείλεται στο υπεροξείδιο του υδρογόνου2Ο2) [2].

Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε ότι οι μέχρι τώρα μελέτες που έχουν γίνει αναφορικά με την αντιβακτηριακή δράση των ελληνικών μελιών καταδεικνύουν ότι μπορούν να ανταγωνιστούν κάλλιστα, αν όχι να ξεπεράσουν, σε ιδιότητες τα μέλια άλλων χωρών.

gh0160490-thyme-honey-490-gr-greek-traditional-products-online_2

Φυσικό, μη-παστεριωμένο Μέλι από Θυμάρι και Κωνοφόρα, 490gr.

gh0160250-thyme-honey-250-gr-greek-traditional-products-online_2

Αγνό Μέλι από Θυμάρι και Κωνοφόρα, 250gr.

gh0159250-flower-honey-250-gr-greek-traditional-products-online_2

Κρητικό Μέλι από Άνθη και Μελιτώματα Κωνοφόρων, 250gr.

 

Πηγή: Η αντιβακτηριακή δράση των ελληνικών μελιώντου Λευτέρη Αλυσσανδράκη, Επιστημονικός Συνεργάτης και Εκπαιδευτής της Ελληνικής Γεωργίας Σχολή Γεωπονίας, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης