Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο

Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο

Ο «υγρός χρυσός» κατά τον Όμηρο.

Το Έξτρα ή Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο είναι το μη-επεξεργασμένο λάδι το οποίο προκύπτει από το πρώτο «πάτημα» της ελιάς.

Μετά τη συλλογή ακολουθούνται συγκεκριμένες διαδικασίες ώστε το ελαιόλαδο να διατηρήσει όλες τις λιπιδικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες της ελιάς.

Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο ορίζεται το ελαιόλαδο, του οποίου η ελεύθερη οξύτητα δεν ξεπερνά το 0,8%.

Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φαινολικά αντιοξειδωτικά καθιστά το Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο την πιο υγιεινή πηγή λίπους στην ανθρώπινη διατροφή. Το Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο του THYME & OLIVE σας προσφέρει ένα μοναδικό και διακριτικά αρωματισμένο διατροφικό συμπλήρωμα, που θα χαρίσει μοναδική γεύση και άρωμα στα πιάτα σας.

Η καθημερινή κατανάλωση μόλις λίγων σταγόνων ελαιόλαδου, σας προσφέρει σε αφθονία όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Αυτές οι μοναδικές ιδιότητες οφείλονται στο μεγάλο ποσοστό μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, στα σημαντικά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (λινολεϊκά και λινολενικά), καθώς και στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πολύτιμα μη-σαπωνοποιημένα έλαια, που αποτελούνται από περίπου 400 αναγνωρισμένες –μέχρι σήμερα–ενώσεις. Αυτά τα συστατικά παίζουν ένα καίριο ρόλο στις διάφορες φυσικές και βιοχημικές σωματικές διαδικασίες, και ως εκ τούτου συμβάλλουν σε τεράστιο βαθμό στο ευ ζειν του ανθρώπου. Επιπλέον, τα πολύτιμα μη-σαπωνοποιημένα έλαια επιδρούν καθοριστικά στις αισθητικές ιδιότητες του ελαιόλαδου όπως σε αυτή της γεύσης, του αρώματος, του χρώματος και της αντιοξειδωτικής δράσης που έρχεται ως συνέπεια της αυξημένης αντίστασης στην οξειδωτική φθορά του λαδιού. Ανάμεσα σε αυτά τα συστατικά υπάρχουν και τα σημαντικά αντιοξειδωτικά, και ειδικότερα οι φαινόλες, οι τοκοφερόλες, οι χρωστικές, οι προβιταμίνες και οι βιταμίνες, τα οποία συντελούν με τη σειρά τους στην υψηλή βιολογική αξία του παρθένου ελαιόλαδου.

Το ελαϊκό οξύ είναι το πλέον άφθονο λιπαρό οξύ του ελαιόλαδου, το οποίο έχει αποδειχθεί πως επηρεάζει στην αύξηση της «καλής» χοληστερόλης (HDL) και ταυτόχρονα μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL) στα αιμοφόρα αγγεία. Με αυτό τον τρόπο, το ελαϊκό οξύ βοηθά στην πρόληψη συγκεκριμένων καρδιαγγειακών ασθενειών, οι οποίες αποτελούν ένα από τα βασικά αίτια θανάτου παγκοσμίως. Επιπρόσθετα, η υψηλή θρεπτική και βιολογική αξία του ελαιόλαδου έρχεται ως απότοκο της αναλογίας του σε βιταμίνη Ε προς πολυακόρεστα λιπαρά οξεά, η οποία είναι μεγαλύτερη στο ελαιόλαδο απ’ ότι στα άλλα είδη λαδιών. Συγκριτικά, το ελαιόλαδο περιέχει τα χαμηλότερα επίπεδα κορεσμένων και πολυακόρεστων λιπαρών, με μέσο όρο 10-15% για τα κορεσμένα και 8-9% για τα πολυακόρεστα, καθώς και το υψηλότερο επίπεδο μονοακόρεστων λιπαρών, που φτάνει περίπου στο 75-80%.

[Πηγή: Mladenka Šarolić*, Mirko Gugić, Zvonimir Marijanović, Marko Šuste (2014), Virgin olive oil and nutrition, Food in health and disease, scientific-professional journal of nutrition and dietetics (2014) 3 (1) 38-43]